BLW – jak to ugryźć

Rodzic zaczynający rozszerzanie diety swojego niemowlęcia, może spotkać się z dwoma metodami podawania stałych pokarmów. Pierwsza droga, to tak zwane słoiczki, czyli karmienie dziecka papkami, a najczęściej gotowymi sklepowymi słoiczkami. Druga droga, jaką może wybrać rodzić, to tak zwne BLW (skrót od ang. Baby Led Weaning, tłumaczone na Bobas Lubi Wybór).

Co to jest BLW, na czym polega, jakie są jego zalety a jakie wady? Tym zajmiemy się w niniejszym artykule.

BLW, to sposób karmienia niemowlęcia, który krótko mówiąc polega na ominięciu etapu papek i przecierów. Niemowlę, pod warunkiem że spełnia kilka warunków, otrzymuje (prawie)dokładnie to samo jedzenie, jakie jedzą pozostali domownicy (ewentualnie forma podania może być nieco inna). BLW całkowicie omija etap karmienia łyżeczką przez rodzica.

Podstawowe założenia BLW

Przede wszystkim niemowlę je razem z innymi członkami rodziny, a nie osobno. Dzięki temu ma możliwość uczenia się od pozostałych członków rodziny tego, jak jeść. Dziecko nie jest przez nikogo karmione. Gdy Maluszek jest gotowy sam sięga po jedzenie i wkładaj sobie do buzi. Na samym początku używa do tego wyłącznie rąk. Z czasem uczy się posługiwania sztućcami. Ewentualnie rodzic podaje mu do ręki łyżeczkę z jedzeniem, jeśli konsystencja się nie nadaje do dłoni dziecka (ale to wciąż malec decyduje, czy tę łyżkę chwyci). To niemowlę decyduje czy, jak dużo i jak szybko je. Nie jest zmuszane do jedzenia konkretnych produktów. Samo wybiera to co chce jeść.

Bardzo ważnym elementem BLW jest mleko (matki lub modyfikowane), które dziecko pije wtedy gdy ma na to ochotę i samo podejmuje decyzję o jego ograniczeniu na rzecz produktów stałych

Kiedy dziecko jest gotowe na BLW?

Przyjmuje się, że dziecko musi spełniać kilka warunków, by móc rozpocząć rozszerzanie diety metodą BLW.

  1. Musi samodzielnie lub z pomocą rodziców siedzieć. Chodzi o to by stabilnie siedziało na kolanach lub w krzesełku i nie opadało na boki w czasie jedzenia.
  2. Dziecko musi skutecznie chwytać przedmioty i potrafić wkładać je prosto do buzi
  3. Nie może mieć odruchu wypychania jedzenia językiem. Musi już umieć żuć.

Wszystkie te oznaki pojawiają się mniej więcej w okolicach szóstego miesiąca życia dziecka i są zgodne z aktualnymi zaleceniem dotyczącymi początku rozszerzania diety. Zgodnie ze Światową Organizację Zdrowia, rozszerzanie diety niemowlęcia powinno się zacząć, gdy to ukończy szósty miesiąc życia, a nie wcześniej.

Zalety BLW

BLW od samego początku uczy wspólnego celebrowania posiłków. Niemowlę nie jest odizolowane od reszty rodziny, tylko wspólnie wszyscy jedzą posiłek. Osoba przygotowująca jedzenie nie musisz szykować kilku wersji obiadu, wystarczy jeden ale oczywiście odpowiednio doprawiony.

BLW uczy dużej samodzielności, pozwala dziecku decydować o swoim posiłku. Maluszek je wtedy kiedy ma na to ochotę i ile ma ochotę. Umożliwia małemu dziecku przechodzenie na stałe pokarmy w tempie dostosowanym do tego konkretnego dziecka. BLW pomaga rozwinąć koordynację ręka oko, zręczność a także zdolność do przeżuwania pokarmu. Dzięki metodzie BLW niemowlę poznaje kolory, smaki, konsystencję, zapachy poszczególnych pokarmów, co też zmniejsza ryzyko marudzenia i problemów przy jedzeniu. Dziecko nie odczuwa presji związanej jedzeniem.

Wady BLW

BLW wiąże się z bardzo dużym bałaganem. Niemowlę każdy posiłek je samodzielnie rączkami i nawet jeżeli świetnie trafia do buzi, to i tak jeszcze bardzo długo będzie rozrzucało jedzenie dookoła siebie. Dzieje się tak z powodu niedostatecznie precyzyjnej koordynacji ruchowej. A biorąc wszystko do rąk małe dziecko poznaje jedzenie i ma możliwość jego testowania czyli zgniatania, naciskania, obracania, memlania itd. Nie ma też świadomości tego że machając brudnymi rączkami naokoło, rozrzuca kawałki jedzenia. Dlatego metoda BLW wiąże się z koniecznością mycia dziecka, krzesełka a także bezpośredniego otoczenia, w którym siedziało dziecko. Częstej zmiany wymaga także ubranie maluszka. Stąd bardzo wielu rodziców praktykującym BLW, jeśli temperatura na to pozwala, pozwala dziecku jeść w samej pieluszce.

Dla niektórych wadą BLW może być konieczność przygotowania posiłku. Nie wszyscy lubią i potrafią gotować. Nie wszyscy mają też na to ochotę lub czas.

Czy BLW jest dla każdego dziecka?

Metoda BLW może sie nie sprawdzić przy dzieciach, które mają problemy zdrowotne lub rozwojowe i skutkiem tego nie są w stanie samodzielnie wkładać jedzenia do buzi. Niektórym dzieciom np. wcześniakom należy zacząć rozszerzanie diety wcześniej niż około szóstego miesiąca życia. Jeśli jest to bezpieczne dla konkretnego dziecka, warto proponować mu co jakiś czas jedzenie do rączki. W ten sposób można pomóc dziecku poradzić sobie z tym, co w danym momencie jest dla niego niewykonalne.

Krztuszenie się

Jedną z bardzo dużych obaw rodziców przed wprowadzeniem BLW  jest lęk przed tym, że dziecko się zachłyśnie i w rezultacie udusi. Dlatego poświęcimy temu aspektowi parę zdań więcej. Oczywistym jest, że przy pierwszych kontaktach dziecka ze stałym pokarmem może dojść do zakrztuszenia się. Trzeba mieć jednak na uwadze to, że w ten właśnie sposób dziecko uczy się prawidłowego jedzenia i radzenia sobie np. ze zbyt dużym kawałkiem pokarmu. Niektóre dzieci krztuszą się raz czy dwa na miesiąc, a inne znacznie częściej. Co ciekawe dzieci nawet dopiero rozpoczynające rozszerzanie diety na ogół są w stanie same wykrztusić to, co częściowo zatkało im drogi oddechowe. Żeby jednak to było możliwe dzieci muszą siedzieć prosto. Dlatego pozycja ciała dziecka jest tak ważne w czasie karmienia.

W sytuacji, gdy niemowlę wymaga pomocy ze strony rodzica, należy dziecko położyć sobie na kolanie głową lekko w dół i klepnąć w plecki dłonią złożoną w “łódeczkę”. Ruch ręki powinien być prowadzony w dół.

Jakie dania są najlepsze na początek rozszerzania diety?

Na samym początku proponuje się bardzo miękkie warzywa i owoce krojone np. w słupki. Podstawową zasadą jest to, by podawać dziecku pokarmy w takich kształtach, rozmiarach i konsystencji, która pozwoli dziecku samodzielnie wziąć jedzenie do buzi. Dlatego świetnie się sprawdzą tutaj wspomniane już “słupki”, ale także różyczki brokułu lub kalafiora, fasolka szparagowa w całości, duży kawałek banalna, a także kasze np. manna, kukurydziana gotowane na gęsto i krojone potem w kwadraciki.

Share: